GoulashConcert
Goulash (hongaarse Pörkölt), Vioolspel en Verhalen

Dit programma is een uniek culinair-muzikale avond, die met het meest bekende Hongaars gerecht, de goulash (pörkölt), begint – geserveerd met de traditionele deegballen (galuska). Dit alles maak ik zelf klaar met een eigen mengsel van kruiden. Een echte culinaire belevenis!
Na de proeverij kan het publiek luisteren naar een vioolconcert, waarin muziek en verhalen elkaar afwisselen: folkloristisch vioolmuziek (uit Hongarije, Transylvanië, Roemenië, Bulgarije) evenals klezmermuziek en tussen de partijen door grappen, anekdotes, korte verhalen.
Aangezien ik alles zelf verzorg (koken, vioolspelen en verhalen vertellen), blijven de kosten laag, zodat het vergelijkbaar is met zelffinanciering (zoals wij immers heel goed weten, alleen de zon gaat voor niets op).
Deze avond is zelfs zonder Goulash uitstekend, maar het zal zonde zijn om een dergelijk apart gebeuren niet mee te maken: een origineel Hongaars gerecht eten, klaargemaakt door een echte Hongaarse violist.
Het programma wordt naast het Italiaans (ik woon momenteel in Italië) ook in het Frans, Vlaams, Duits en Engels gegeven (en … al heb ik het nog niet gedaan, het zal mij ook lukken om het in het Hongaars te doen).

Vioolspel en Verhalen

In dit soloconcert is de violist - afwisselend - aan het spelen en verhalen aan het vertellen. Het concert bestaat uit stukken uit de traditionele Hongaarse, Transylvaanse, Roemeense, Bulgaarse volksmuziek en klezmermuziek: een reis per viool conform de tradities van de volkeren die het dal van de Karpaten bevolken.
Het is geen typisch vioolconcert, eerder een soort amusement: de violist geeft een muzikale avond, doorspekt met verhalen over zijn leven, zijn carrière; ook vertelt hij grappen en anekdotes, die dikwijls absurd, impressionistisch maar vooral altijd explosief zijn.
Janos betovert het publiek niet alleen met de fluweelzachte, niet-imiteerbare mooie tonen van zijn viool maar ook met zijn charmante vertelstijl en zijn vreemd accent zoals men het alleen van een Hongaar uit Budapest kan horen.

“Fuga met Bach”

Een selectie uit de cellosuite’s van J.S.Bach op de viool, afgewisseld met anekdotes over deze grote Duitse componist.

Deze beroemde muzikale juweeltjes van Bach worden nooit op de viool uitgevoerd, doch ze kunnen net zo betoverend klinken als op de cello.
Ik vertel ook, wat mij er toe heeft gebracht deze ongewone stap te maken en daarmee – als het ware – nieuw leven te geven aan deze meesterwerken.
“Fuga met Bach” is niet alleen een vioolconcert. Het is een afwisselende voorstelling met muziek van en verhalen over de Meester. U zult ervaren hoe actueel, aangrijpend en energievol deze muziek kan zijn ondanks het feit, dat het in de 17e eeuw is gecomponeerd.

“Muzikale Herinnering”

Dit programma belooft een unieke ervaring te zijn. Naast muzikale intermezzo’s uit de joodse en klezmer muziektraditie lees ik fragmenten voor uit een boek van Zvi Kolitz: “Yossl Rakover’s gebed”. Het verhaal beschrijft de laatste uren van het getto in Warschau. De verteller – één van de nog in leven zijnde verzetsstrijders – is getuige geweest van onbeschrijfelijke gebeurtenissen: hij heeft de verschrikkelijke dood van zijn vrouw en kinderen meegemaakt. Uiteindelijk is hij de laatste overlevende van zijn familie – kort voor zijn dood beschrijft hij zijn laatste uren als een soort nalatenschap voor toekomstige generaties. Het verhaal is een literaire fictie, maar wij ervaren met versteltenis dat het ook een stuk van ons eigen leven, van onze eigen geschiedenis kan zijn.
Dit programma leent zich uitstekend voor de “Dag van Herinnering”. Het is eigenlijk een reis die met joodse verhalen, gedichten, gebeden en muziek herinnert aan een volk, dat bijna uitgeroeid is. Tussen de verhalen door klinken de mooiste klezmer melodieën en Hebreeuwse gebeden.

De betoverende Oost-Europees viool en Kerstverhalen

Moppen en grappige verhalen vertellen - in het Italiaans, een vreemde taal - is voor mij altijd een uitdaging geweest, een manier om de taal te leren kennen. Deze aandrang was de basis voor het idee om een programma samen te stellen, waarmee ik kennis laat maken met de volksmuziek van Hongarije en omringende landen; dit alles afgewisseld met grappen en anekdotes.
U kunt rekenen op een soort “One-Man-Show”. Ik laat muziek horen uit de mooiste tradities van Oost-Europees volksmuziek en ik zal kerstherinneringen uit mijn jeugd met u delen. In die tijd was Kerst nog een intieme, sfeervolle familiegebeuren zonder het lawaai van de commerciële reclames, dat tegenwoordig deze stille gebeurtenis overschreeuwt.

“DiVino Violino!”
Wijn en viool (In vino veritas)

Zoals de titel al laat doorschemeren, is deze voorstelling een “ode” aan muziek en wijn. Het is bij uitstek geschikt voor de herfst, de tijd van wijnoogst. Naast veel muziek kunt u deze keer citaten horen uit een fantastisch boek van Béla Hamvas: “Filosofie van de wijn”. Ondanks het feit, dat Hamvas een buitengewoon hoogbegaafd polyhistor was, hoeft u geen moeilijke, academische filosofie te verwachten. Dit boek, een juweeltje van de Hongaarse literatuur (en van de wijn!), is in twee weken geschreven in een wijngaard bij de Balatonmeer en is geïnspireerd door de euforie aan het einde van de 2e Wereldoorlog.
Dat de wijn, als inspiratiebron, niet mocht ontbreken, blijkt uit de volgende zin: “toen ik bemerkte, dat de nodige invloed van de “Muze” mij begon te verlaten, heb ik steeds een grote slok wijn genomen van de karaf, die onder mijn stoel klaarstond”.
Hoewel het boek een wetenschappelijk structuur vertoont, brengt het met veel vreugde en blijheid hulde aan de wijn.
De Oost-Europese en klezmermuziek geven een waardige kader aan een aantal – door wijn geïnspireerde – verhalen, schuine moppen.

Muzieksleutel (Vioolsleutel)

Om een boek te lezen of gewoon naar muziek te luisteren heb je geen extra voorbereidingen nodig.
Om bladmuziek te kunnen interpreteren is ook iets anders nodig: een Sleutel!
Deze sleutel wordt de luisteraar door de violist aangereikt, als gids tijdens een tijd-ruimte reis
in klassiek –, pop – en volksmuziek.
Muziek van Bach wisselt af met muziek van de Beatles, Oost -Europees volksmuziek, en klezmer. Wat betreft de tijd: wij gaan een reis maken vanaf de 17e eeuw tot heden. Ook dit programma wordt gekleurd door grappen, boeiende verhalen, anekdotes

   Copyright © Laudo srl. 2009